Teistmoodi IT

 Minu arvates kõige uudsem ja huvitavam tugilahendus, mille olemasolust ma isegi enne ei teadnud, on TrackerPro.(1) See kujutab endast lahendust, mille abil on võimalik inimese pea liigutustega arvutihiirt juhtida. Seadme komplekt sisaldab endas kaamerat, USB pikenduskaablit, kleebitavaid (peegeldavaid) punktikesi, kasutusjuhendit ning kleepivaid kinnitusi kaamera jaoks.

Süsteem töötab niimoodi, et algul kleebitakse endale kuskile näo peale(näiteks otsa ette) väike peegeldav punktike ning arvuti peale(võib ka mujale) kleebitakse kaamera, mis on kaabliga ühendatud arvuti USB porti. Kaamera pidevalt jälgib inimese otsa ette kleebitud punkti liikumist ning vastavalt sellele liigutab ka arvuti hiirt. Tavaliselt kasutatakse seda lahendust koos klaviatuuriemulaatoriga, kuna siis saab liikumis-või koordinatsioonipuudega inimene kogu arvutit juhtida kasutades vaid TrackerPro süsteemi. Paraku selline lahendus on üpris aega nõudev võrreldes tavakasutajaga. Seevastu selline lahendus teeb arvutikasutamise võimalikuks näiteks inimestele, kes on kaelast alla poole halvatud. Muud arvutikasutamisalterantiivid oleks taolisele inimesele ilmselt veel keerulisemad. Ühtlasi on see ka oluliselt mugavam lahendus, kui puupulgaga arvutiklaviatuurile toksimine. 

TrackerPro on kasulik ka sellepärast, et seda on võimalik lisaks arvutile kasutada ka tahvelarvutite ja nutitelefonide peal. Lisaks suudab ta ühilduda erinevate suuremate operatsioonisüsteemidega, nagu Windows, MacOS, IOS, ChromeOS. TrackerPro üks suurimaid miinuseid minu silmis on kõrge hind. TrackerPro 2 hinnad on hetkel umbes 1000 USD.  Ühtlasi paki ostes on komplektis kaasas 100 kleebitavat punktikest, kuid see tähendab sisuliselt 100 arvutikasutuskorda. Iga 100 kleebitava punkti eest pead hiljem hakkama maksma veel omakorda 70 USD.

Mulle tundub see väga huvitav vahend ning kindlasti sooviksin ka kunagi proovida selle kasutamist. Usun, et sellel on ka korralik potensiaal pürgida tulevikus ka tavakasutajate riistvara sekka. Nimelt kui lõpuks areneks asi nii kaugele, et sellega oleks võimalik kiiremini ja mugavamalt toimetada kui näiteks tavalise arvutihiirega, siis kindlasti hakkaks see ka laienema tavaarvutikasutajateni.

TrackerPro2
TrackerPro2


Kasutatud allikad:

1. "TrackerPro 2", AbleNet, <http://www.spectronics.com.au/product/trackerpro-2>

Comments

Popular posts from this blog

Proff või Käsitööline

Arendus-ja ärimudelid

Tea, kus sa oled