Proff või Käsitööline

Minu arvates esimene ja kõige elementaarsem aspekt, mis eristab profesionaali käsitöölisest on korrektne ja viisakas suhtlemisoskus. Inimese suhtlusviis ning inimese olemus üldiselt kohandavad inimesest esmamulje. See esmamulje ei saa olla, aga kuidagi positiivne, kui inimene näiteks kasutab slängi sellisel tasemel, et vestluskaaslasel jääb osa jutust arusaamatuks. 

Üks suhteliselt vajalik oskus just IT valdkonnas on enda ideede ja mõtete teistele selgeks tegemine võimalikult lihtsalt. Seda ei saa, aga juhtuda, kui inimesel puudub juba niigi normaalne eneseväljendusoskus. Fakt on see, et juba loomu poolest on osa inimesi sotsiaalsemad ja parema väljendusoskusega, kui teised. Sinna ei saa midagi parata, kuid sellegipoolest on võimalik neid oskusi arendada ning läbi selle profesionaalsemaks saada.

Mina usun, et inimene ei saa olla tõeline professionaal, kui ta enda teadmisi edasi ei proovi anda. Olles saavutanud hea taseme enda valdkonnas, peaks inimene enda teadmisi levitama. Lõpuks otsustab ikkagi rahvas, kas antud inimene on professionaal või mitte (ka siis võib olla tegelikult lahkhelisid). Juhul, kui antud "professionaal" enda teadmisi ei levita, siis saab see inimene ainult ise end tõlgedada professionaaliks. 

Lisaks inimene ise samamoodi areneb, kui ta teisi õpetab. See teeb ta omakorda ju paremaks professionaaliks. Üheks näiteks tooksin IT valdkonnast välja stackoverflow.com  kogukonda kuulumise. See on portaal, kuhu on üldiselt erinevad programmeerijad kokku tulnud, nii algajad kui ka juba väga kogenenud. Seal toimubki enda täiendamine läbi selle, et arendajatel on võimalik küsimusi küsida ning teistel nendele vastata. Kindlasti õpivad ja saavad uusi kogemusi ka inimesed, kes nendele küsimustele vastavad. See teeb õppimisprotsessi kahepoolseks.

Comments

Popular posts from this blog

Arendus-ja ärimudelid

Tea, kus sa oled