Arendus-ja ärimudelid

On olemas mitmeid erinevaid tarkvara arendusmudeleid. Minule, kui algajale tarkvara arendajale, oleks esimeseks ideeks kasutada kosemudelit(waterfall). Põhjus peitub selles, et ta tundub kõige lihtsamini arusaadav ja suhteliselt lollikindel protsess. Kosemudelis on tarkvara arendus protsess on jagatud 5ks osaks(analüüs, disain, arendus, testimine, hooldus) ning järgmine protsess ei alga enne kui eelmine on lõpule viidud. 

Paraku tänapäeva maailmas seda mudelit enam niivõrd palju ei kasutata, sest ta on palju aega-ja resurssinõudev. Põhiprobleem on selles, et kuna arendusprotsess kokku võtab nii kaua aega, siis vahepeal võib tekkida juba uusi alternatiive ja tehnoloogiaid, turg või kliendi soovid võivad muutuda jms. Praegusel ajal pigem on levinumad erinevad väledad ehk agiilised mudelid.(1) 

Samas on osades eluvaldkondades endiselt vaja ka kosemudelit. Kosemudelit läheb eelkõige tarvis, kui luuakse tarkvarasüsteemi, kus inimese ohutus on primaarne ning raha ja aeg pigem sekundaarne. Näiteks kasutatakse mingil määral veel tänapäevani kosemudelit DARPA-s ning NASA-s.(2)


Tulles erinevate ärimudelite juurde, siis meetodeid on väga palju, kuidas enda loodud tarkvara pealt teenida. Eks iga üks peab endale sobiva viisi valima, kuidas enda tarkvara pealt teenima hakata. Mina näen, et väga ülla eesmärgiga on annetuspõhine ärimudel. Ehk on võimalik tarkvara kasutada ilma midagi maksmata, kuid autor lihtsalt jääb ootama, et kui sulle tõepoolest tema tarkvara väga meeldis, siis sa tasustad teda väikse annetusega. Selline mudel ei pruugi just kõige tulukam olla, kuid just sellepärast arvangi ma, et ta on kõige üllam. 

Üheks väga heaks näiteks sellest ärimudel kategooriast oskaksin välja tuua keskkonna nimega FreeCodeCamp. Lühidalt on see keskkond, kus on võimalik kõikidel algajatel programmeerijatel kätt proovida ja erinevaid harjutusi lahendada. Ka minu suurem huvi programmeerimise kohta tuli läbi selle, et hakkasin seal õppima ning erinevaid veebikursusi läbi tegema. Nähes, kui palju tegelikult see platvorm mulle oskusi andis, siis otsustasin ka annetada. Sellisel viisil olen oluliselt paremini meelestatud, kui see, et esimesest minutist alates peaksin hakkama mingisugust kuumaksu maksma.


1) <http://tryqa.com/what-is-waterfall-model-advantages-disadvantages-and-when-to-use-it/>

2) <https://www.quora.com/Why-does-the-military-still-use-the-Waterfall-software-engineering-process-instead-of-Agile>

Comments

Popular posts from this blog

Proff või Käsitööline

Tea, kus sa oled