Inimese ja arvuti kasutatavus veebis

Mida laialdasemalt on levinud arvutid, seda suuremat rolli mängib nende lihtne ja mugav kasutatavus. Ei usu, et palju inimesi viitsiks aega raisata raskesti õpitavate ja keeruka kasutamisvõimalustega arvuti peale. Jakob Nielsen on välja toonud viis komponenti, mille järgi saab masina kasutatavust hinnata. Nendeks on õpitavus, tõhusus, meeldejäävus, vead ja rahulolu. 

Üheks negatiivseks näiteks veebilehtede seast tooksin välja http://www.hiiuleht.ee/. Hindame seda veebilehte just läbi Nielseni 5 komponendi. Esimese väga silmatorkava asjana tooksin välja fakti, et leht ei ole kaitstud HTTPS ehk temaga ühendus ei ole turvaline. Usun, et veebilehe õpitavus on suhteliselt halb ja aeganõudev. Minu jaoks on veebileht pisut ebaselgelt struktureeritud, mistõttu läheb asjade selgeks saamisega oluliselt kauem. Näiteks sildipilv ja muud külje peal olevad elemendid tekitavad segadust. Ühtlasi on liiga palju erinevaid väikseid nuppe ja klikkimiskohti. Kui veebileht on selgeks õpitud, siis loeb tõhusus. Ehk kui kiiresti saab kasutaja erinevad toimingud tehtud. Usun, et see ei ole selle veebilehe suurim probleem, kuigi ka siin saaks oluliselt paraneda. Iga artikli esivaade on väga suur lahmakas ja ühe lehe peale mahub suhteliselt vähe artikleid. Kui on soov otsida enda soovitud artikkel üles, siis see võib kohati keeruliseks osutuda. Meeldejäävus pole samuti kiita. Kuna on palju erinevaid alamlinke, siis pärast kasutamispausi võib olla raske meelde tuletada, kus alamlingil midagi konkreetset asub. Usun, et lehel on üpris vähe on lehel tehnilisi vigu, millega tekib tõrkeid. Isiklikult näen üldist kasutajakogemust üpris halvana. Raske ja aeganõudev kasutus. Siiski leht teenib enda eesmärki, ehk suudab inimestele edasi anda Hiiu uudiseid. 

Väga positiivseks näiteks tooksin ma välja https://www.airbnb.com. Lehe selgeks õppimine on kuigi lihtne. Leht on konkreetne, selge ning ei ole ülepaisutatud erinevate mõtetute vidinatega, mida sul ilmselt nagunii kunagi vaja ei lähe. Veebileht on ka väga tõhus. Lehele tulles esimesed lahtrid, mis avanevad aitavadki sul juba majutuspaika leidma hakata. Isegi seda lehte mitte kunagi varem kasutades, on seda väga lihtne kasutada. Lisaks eelnevale on tänu oma heale struktuurile ning ilusale visuaalsele pildile on selle veebilehe meeldejäävus väga hea. Üldine kasutajakogemus on väga lihtne ja praktiline. 

Usun, et üks põhjus, miks kaks eelnevalt toodud lehte on nii erinevatel tasemetel, peitub selles, et ühte kasutatakse ärilistel eesmärkidel ning teist üldiselt kogukonna informeerimise eesmärgil. Ühtlasi ka airBnB lehe päevane külastatavus on oluliselt suurem kui seda on hiiulehe oma. Lisaks olen tähele pannud, et vanemad veebilehed tavaliselt on rohkem tekstiga ülepaisutatud ja seetõttu ebaselgemad. Seevastu kaasaegsemad veebilehed on üpris minimalistlikud, stiilipuhtad ja konkreetsed. Ilmselt on see tingitud asjaolust, et järjest rohkem pannakse rõhku kasutusmugavusele.

Kasutatud allikad:

1. <www.hiiuleht.ee>

2. <www.airbnb.com>

Comments

Popular posts from this blog

Proff või Käsitööline

Arendus-ja ärimudelid

Tea, kus sa oled