IT juht

Igal suuremal IT projektil on vaja juhti, kes suudaks panna hammasrattad omavahel töötama ning üleüldist pilti hallata. IT-juht olla ei ole kindlasti lihtne töö. Nagu iga teise juhtiva positsiooniga kaasneb sellega ka vastutus.

Rääkides IT-juhtidest, siis esimese tulukesena lööb mul kohe ette nimi Elon Musk. Ilmselt kõige enam on ta tuntud kui Tesla ja SpaceX asutajana. Kui nüüd mõtlema hakata, siis Tesla teeb elektriautosi ja SpaceX tegeleb kosmose „avastamisega“.(1) Võib tekkida küsimus, et kas Elon Musk on üldse IT-juht?

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FElon_Musk&psig=AOvVaw2sl8xbZppuvzTYJZAH2ZDI&ust=1635792094447000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCKDFseWm9fMCFQAAAAAdAAAAABAD
Elon Musk

Mina olen arvamusel, et jah on. Hoolimata sellest, et ta on hetkel sellistes valdkondades tegutsemas, siis need mõlemad valdkonnad on siiski väga tihedalt seotud. Kusjuures Musk oli ka üks „X.com“ loojatest, millest hiljem kujunes välja PayPal.

Tihtipeale on välja toodud, et Elon on juhtimisstiili poolest arengumootor (või transformational leader). Tal on kindel visioon, kuidas muuta tulevik paremaks. Üldiselt ta kaasab enda plaani neid inimesi, kes usuvad sama visiooni ja valmis selle nimel pingutama. Ühtlasi ka Muskil endal on väga suur roll arendus-ja suhtlusprotsessis. Selline õhkkond loob juba väga head eeldused inimeste omavaheliseks koostööks. Kõik pingutavad ikkagi sama eesmärgi nimel. Selle ilmestamiseks sobib väga hästi Eloni öeldud lause „People work better when they know what the goal is and why. It is important that people look forward to coming to work in the morning and enjoy working.“(2)

 

Steve Jobs
Steve Jobs
Teise IT-juhina tooksin välja mehe, kes ilmselt samuti pikka tutvustust ei vaja- Steve Jobs. Võib öelda, et just tänu temale on Apple hetkel üks maailma suurimaid tarbeelektroonika tootja. Steve Jobsi juhtimisstiili võib kohati liigitada mentori/õpetaja rolli alla. Ta oli väga töökas ning alati enda teadmiste ja oskustega inimestele eeskujuks. Kergesti oli arusaadav tõsiasi, et Jobs armastab seda, mida ta teeb. Kohati isegi nimetataksegi Applet Steve Jobsi beebiks. Sellest annab ka märku tõsiasi, et pärast Apple-ga uuesti liitumist ta ei soovinud isegi mitte raha, vaid ta soovis lihtsalt aidata.

Hoolimata faktist, et Jobs oli suur eeskuju, suutis ta ka väga hästi Apple „orkestrit“ juhtida. Ta suutis end ümbritseda sama mõtteviisiga inimestega, kes panid rõhku detailidele ja suutsid mõelda karbist välja(out of the box). Just enda raske töö ja pühendumusega suutis Jobs end ümbritsevaid inimesi inspireerida ja motiveerida. Jobs on öelnud ka ühe kuulsa väite hea tiimi moodustamiseks: “Gather 10 smart people into a room, and one or two will be creative, two are great at solving problems, the rest are critics. Keep the creatives away from the critics.”(3)

 

1)  "Elon Musk Biography", 07.04.2021, <https://www.biography.com/business-figure/elon-musk>

2) "4 Ways to Apply Elon Musk’s Leadership Style", Hannah L. Miller, 26.07.2021, <https://leaders.com/articles/leadership/elon-musk-leadership-style/>

3) "Steve Jobs’s Revolutionary Leadership Style and What We Can Learn From It", Natalia Kassim, 05.02.2020<https://ideadrop.co/customer-success/steve-jobs-leadership-style-what-we-can-learn/>

 

Comments

Popular posts from this blog

Proff või Käsitööline

Arendus-ja ärimudelid

Tea, kus sa oled