Häkker

Eric S. Raymond on  kirjutanud dokumendi nimega Hacker-HOWTO. Nimest võime juba eeldada, et tegemist on juhendiga, kuidas häkkeriks saada. Täpsemalt räägib see eeldustest ja oskustest, mis on vajalikud, et saada häkkeriks. Proovin tema põhiideed kokku võtta ning arutada pisut nende üle.

Alustaksin kohe kõige tähtsamast- kes on häkker? Raymond tõi välja, et tihtipeale ajakirjanduses ja üldiselt peetakse häkkeriks inimest, kes suudab arvutisüsteemidesse sisse muukida ja seal pahandusi korraldada(neid nimetatakse tegelikult kräkkeriteks). Tõepoolest, ka mina arvasin ekslikult väga pikka aega, et mõiste häkker just seda tähendabki. Praeguseks, kui minule mainida sõna häkker, siis seostub see mulle koheselt inimesega, kes on IT alaselt äärmiselt intelligentne. Just nii ilmselt ongi, kuid see ei anna päris täpset kirjeldust häkkerist.

Mis eristab sel juhul häkkerit tavalisest IT asjatundjast? Raamatus on kirjeldatud häkkerilikku olemust läbi kolme suurema alapeatüki. Nendeks on häkkerlik suhtumine, häkkeri põhioskused, staatus häkkerikultuuris.

Häkkerlik suhtumine

Millised omadused ja milline suhtumine peaks ühel õigel häkkeril olema? Tänapäeva maailmas on üks äärmiselt kasulik omadus probleemilahendusoskus. Samuti on ka häkkerimaailmas. Iga päev on uued probleemid ning õige häkker peakski tundma rõõmu raskete probleemide lahendamisest ja enda intelligentsi proovile panekust. See on üks aspekt, mis ka mind häkkerluse poole tõmbab. Mulle tohutult meeldib panna enda „aju ragisema“ tehes näiteks programmeerimisülesandeid. Ei saa ka mainimata jätta rahulolu, kui olen suutnud keeruka probleemi või ülesande lahendada. Lisaks toodi välja, et nii vähe kui meil neid „kirkaid kriite“ on, siis ei tohiks seda ressurssi kulutada sellele, et ühte probleemi mitu korda lahendada.

Häkkerid on üldjuhul loomeinimesed, mistõttu on nende vabaduse piiramine lubamatu. Häkkerlus põhinebki vabatahtlikul koostööl ja info jagamisel. Seega vabaduse piiramine või kontrollimine ei käiks kohe üldse nende põhimõtetega kokku. Ühtlasi loomeinimesi(ka häkkereid) ei tohiks kunagi panna tegema ühte monotoonset tegevust. Nii läheb ju nende loovus raisku. Monotoonseid tegevusi tuleks võimalikult palju automatiseerida.

Häkkeri põhioskused

Üks õige häkker PEAB kindlasti oskama programmeerida. Raymondi arvates oleks kasulik õppida ära keeled: Python, C/C++, Java, Perl ja LISP. Tema sõnul iga keel arendab sind erineval moel. Kindlasti peaks häkker oskama kasutada veebi ja selle kujunduskeelt HTML-i. Usun samuti, et iga inimene, kes nimetab ennast häkkeriks, peaks kindlasti oskama vähemalt endale veebilehe teha, kui tal seda juba ei ole. Fakt on see, et kui tegelikult oled spetsialiseerunud hoopis Back-end arendamisele, siis ei suuda sa ilmselt nii vägevat lehte kohe teha, kui seda suudaks Front-end arendaja. Siiski peaks selle ülesandega saama hakkama iga häkker.

Häkkeri omaduste juurde kuulub ka Unixi kasutamisoskus. Tihtipeale kui pöörata tähelepanu, kes Unixit kasutab, siis tihtipeale need ongi häkkerid. Ilmselt kõige suurem põhjus peitubki selles, et ta on avatud

Staatus häkkerikultuuris

Häkkeri kogukond on minu arvates justkui IT valdkonna eliit. Häkkeriks saada ei ole tegelikult üldse nii lihtne. On välja toodud, et sa ei ole enne häkker kui teised häkkerid sind nii pidevalt nimetavad. Selle jaoks on vaja kuidagi see staatus, aga välja teenida. Seda saab teha mitmel erineval viisil. Toon siin välja kõik viis dokumendis toodud punkti:

  1.    Kirjuta avatud lähtekoodiga tarkvara,
  2.    Aita avatud lähtekoodiga tarkvara testida ja siluda,
  3.   Avalda kasulikku teavet
  4.   Aita hooldada infrastruktuuri,
  5.   Teeni häkkerikultuuri

Mina võtaks kõik need punktid sellega kokku, et teeni häkkerikultuuri ja anna häkkerikultuurile tagasi. Samamoodi nagu sina oled, kellegi teise häkkeri(meistri) pealt õppinud, nii on ka järgnevatel võimalik sinu pealt õppida. Lisaks annagi enda panus häkkerikultuuri, aidates nii kuidas võimalik. Niimoodi toimides teenidki sa enda staatuse ja tunnustuse häkkerite kogukonnas välja ning peagi oled täisväärtuslik häkker.


"How To Become A Hacker", Eric Steven Raymond, 3.01.2020 <http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html>

Comments

Popular posts from this blog

Proff või Käsitööline

Arendus-ja ärimudelid

Tea, kus sa oled