Videomängude areng läbi erinevate aastakümnete

1970ndad

Pong(1972)
Video mängud said peamiselt alguse 1960ndatel, kui leiutati sellised mängud nagu Tennis for Two ja Spacewar. Need mängud, ei kogunud eriti populaarsust, sest nad ei olnud saadaval suuremale avalikkusele, vaid pigem väikestele privaatsetele gruppidele. Seevastu 1972 aastal ilmunud videomängu Pong-i saatis, aga tohutu edu, mistõttu paljud inimesed peavad just seda esimeseks tõeliseks videomänguks. Pong on lihtne ühedimensiooniline lauatennnise(teisisõnu ping-pong) mäng, kus kumbki osapool saab enda virtuaalset reketit üles ja alla liigutada. Eesmärk on pall suunata teise seljatagusesse. Esialgu anti Allan Alcornile harjutuseks teha üks
lauatennise taoline-mäng. See mäng õnnestus tal nii hästi, et lõpuks otsustaski Atari seda tooma hakta.





1980ndad

Battlezone(1980)

1980ndad tegid, aga korraliku edasimineku videomängude arendamisel. Mängud ei olnud enam niivõrd lihtlabased kui nad oli 1970ndatel. Näiteks Atari lasi välja maailma esimese 3D mängu nimega Battlezone, mida hiljem kasutati ka USA sõjaväe treeningutes. Lühidalt on Battlezone first-person tulistamismäng, kus kasutaja peab juhtima tanki ning võitlema teiste tankide vastu. Ühtlasi pani see ka tohutu aluse first-person mängudele. Lisaks ilmusid 1980ndatel ka sellised kuulsust kogunud mängud nagu Pac-Man, Tetris ja Super Mario.






1990ndad

Pokemon Red, Blue;
 Nintendo Game Boy(1989)
Tehnika ja ka videomängude areng oli pidevas tõusujoones, mistõttu hakkas 1990ndate alguses ilmuma turule juba erinevaid mängukonsoole. Kümnendi alguses ilmusid konsoolid nagu Nintendo Game Boy ja Sega 16bittine Mega Drive. Kõige suuremaid müüginumbreid näitas, aga 1994. aastal välja tulnud konsool nimega Playstation. Kokku müüdi Playstationit ligi 102.5 miljonit ühikut, mis on pea 2/3 rohkem kui Nintendo 64(müüdi 32.9 miljonit ühikut). Kui konsoolide areng kõrvale jätta, siis kümnendi müüduimaks videomänguks osutus Pokemon Red, Blue and Green, mida müüdi ligikaudu 31,4 miljonit ühikut. See näitab, et videomängud olid enam ja enam igapäevaelu lahutamatuks osaks.



Kasutatud allikad

Comments

Popular posts from this blog

Proff või Käsitööline

Arendus-ja ärimudelid

Tea, kus sa oled